Fietsplan

Het fietsplan maakt het mogelijk om fiscaal aantrekkelijk om in samenwerking met je werkgever een nieuwe fiets te kopen. Voor de werkgever zijn de aanschafkosten namelijk aftrekbaar van de winst en de werknemer heeft met een fiets van de zaak een kleine fiscale bijtelling. Onderstaand in het kort de regeling zoals deze op dit moment geldt. Wijzigingen in deze regeling proberen wij direct te melden.

Er zijn drie verschillende mogelijkheden met het fietsplan. De fiets kan worden geschonken, ter beschikking worden gesteld of worden voorgefinancierd.
Word je fiets geschonken door je werkgever dan betaal jij eenmalig een fiscale bijtelling van € 68,00. Je werkgever mag dit om de 3 jaar doen.
Wordt de fiets ter beschikking gesteld, dan blijft de fiets eigendom van je werkgever en betaal jij niets.
Wanneer je fiets voorgefinancierd wordt door je werkgever betaal jij de fiets af. Dit kan door inhouding op het brutoloon of het inleveren van overuren en vakantiedagen.

De laatste manier is de meest voorkomende manier en wordt al door veel bedrijven gedaan.

Om in aanmerking te komen voor het fietsplan moet je meer dan de helft van je werkdagen met de fiets naar het werk gaan. Dit is vooral belangrijk wanneer je verder dan 15 kilometer bij je werk vandaan woont. Je komt ook in aanmerking voor het fietsplan als je gebruik maakt van de fiets om naar het station te fietsen of naar de afgesproken carpoolplaats.

Prijs van de fiets
Het maximale vrijstellingsbedrag voor je werkgever is € 749,00. Heb je een fiets op het oog die toch duurder is, dan moet je de rest van het bedrag zelf bijbetalen. Accessoires en onderhoud mogen in een periode van 3 jaar tot € 250,00 belastingvrij worden aangeschaft.

De belangrijkste voorwaarden op een rij:

  • De werkgever mag eens per drie jaar een fiets aan de medewerker schenken; de medewerker krijgt dan een éénmalige fiscale bijtelling van € 68,00
  • De werkgever mag de fiets aan de medewerker ter beschikking stellen, wordt de fiets na een periode van vijf jaar aan de werknemer overgedragen, dan hoeft er geen € 68,00 bij het loon te worden opgeteld;
  • Het bedrag van een gangbare fietsverzekering mag belastingvrij aan de werknemer worden geschonken, alsmede € 250,00 per drie jaar aan met de fiets samenhangende zaken, bijvoorbeeld onderhoud, reparaties, accessoires, fiets- en regenkleding; Bij regenachtige dagen kan de werkgever strippenkaarten of NS vijf-retourkaarten belastingvrij verstrekken;
  • De werknemer moet de fiets meer dan de helft van de werkdagen gebruiken voor woon-werkverkeer;
  • De werknemer woont tot 15 km van het werk;
  • De regeling geldt ook in combinatie met openbaar vervoer;
  • De adviesprijs van de fiets mag maximaal € 749,00 incl. BTW bedragen. Bedragen daarboven moet de werknemer zelf netto bijbetalen aan de desbetreffende rijwielhandelaar

Wilt u meer informatie voor uw bedrijf  over ons fietsplan neem dan contact op met ons. Wij informeren u graag over onze mogelijkheden.